Псориазис – етапи и лечение

Псориатичният артрит (PsA) е едно от най-честите състояния и може да обхване краката, от петите до пръстите.

Ефектите върху кожата, могат да варират от незначително подуване и дискомфорт до изтощителни щети, които могат да станат постоянни. Пристъпите на симптоми на PsA могат да бъдат управлявани и редица стратегии могат да предотвратят проблеми.

псориазис начален стадий

Какво представлява Псориатичният артрит?

PsA е вид възпалителен артрит, който причинява болка, подуване и възпаление на ставите.

Това е автоимунно заболяване, което се появява поради дисфункция на имунната система, която атакува здрави тъкани.

До 85% от хората с анамнеза за псориазис изпитват PsA, въпреки че не е нужно да имате псориазис, за да имате PsA. 1

PsA е насочен към ставите и кожата по цялото тяло, включително ръцете и краката. Когато засяга краката, това може да причини силна болка и подуване, започвайки от петите и стигайки до краищата на пръстите на краката ви.

Участието на крака в PsA може да доведе до увреждане. Лечението на PsA и специфични симптоми на краката може да ви помогне да се почувствате по-добре, да управлявате болката си, да забавите прогресирането на заболяването, да намалите честотата на обострянията и да предотвратите увреждане на ставите.

Етапи и причини за псориазис

Ентезитът е симптом, уникален за PsA и други видове спондилартрит (видове артрити, които засягат гръбначния стълб). Ентезитът може да помогне на Вашия лекар да различи PsA от други видове възпалителен артрит, като ревматоиден артрит (RA). 2

Ентезитът е болка и възпаление в ентезата, съединителните тъкани между костите и съседните сухожилия или връзки.

Възпалението на ентезата може да засегне петите и глезените. В петите това възпаление възниква в ахилесовото сухожилие – твърдата ивица тъкан в задната част на стъпалото. Ахилесовото сухожилие свързва костта на петата с мускула на прасеца.

В глезените ентезата причинява възпаление в областта, където сухожилията или връзките се срещат с костите, за да улесни движението на ставите.

Болката и сковаността, дължащи се на ентезата, могат да бъдат по-лоши сутрин при събуждане или след дълго седене.

Ентезит на ахилесовото сухожилие
Едно проучване, съобщено през 2017 г. в списание Arthritis & Care, установи, че до 35% от хората с PsA развиват ентезит, като най-често засегнатата област е ахилесовото сухожилие.

За да упрвлявате лесно това състояние, е важно да знаете за начален стадий на псориазис, който може да прочетете на https://psoriasis-treatment.eu/nachalen-stadii-na-psoriazis/ 

Възпалението на ахилесовото сухожилие ще причини болка и подуване на петата, което ще затрудни ходенето, бягането или изкачването на стъпала.

Тъй като ентезитът се влошава, сухожилията и сухожилията ви ще станат по-дебели, по-твърди и по-подути, което добавя болка и затруднения, когато слезете на крака си. Вашият лекар може да поиска ултразвук или ЯМР, за да определи степента на ентезита.

Няма специфично лечение за ентезит и лечението обикновено е насочено към причината. С PsA това включва комбинация от лекарства, почивка и физическа терапия. Вашият лекар може да препоръча или предпише:

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), включително ибупрофен и напроксен, за управление на болката и намаляване на възпалението.
Кортикостероидна терапия за намаляване на възпалението. 4
DI-модифициращо антиревматично лекарство (DMARD) или биологично лекарство за забавяне на ефектите от заболяването.

Когато ентезитът засяга ахилесовото сухожилие, затруднява удължаването на глезена, което допълнително затруднява ходенето. Подуването от ахилесовото сухожилие може да се разпростре и в задната част на глезена, което води до болки в глезена и проблеми с движението на глезена.